עדיין לא הגשתם בקשה לצו הורות פסיקתי? כדאי שתמהרו, כי נותרו רק 60 ימים עד לחודש נובמבר 2021!
אז קודם כל, שלוש סיבות למה כל כך חשוב להסדיר את ההורות המשפטית של אדם כלפי ילדו הלא-ביולוגי (ובלשון משפטית "הורות מכוח זיקה לזיקה")?
- פרידה – לצערנו, כבר ראינו שבמקרים של פרידה ההורה הביולוגי מכחיש לפתע את ההורות של ההורה השני, ואז אותו הורה נדרש לרוץ לבתי המשפט ולעתור שיתנו לו בכלל להיפגש עם הילד שעד לפני רגע הוא גידל לכל דבר ועניין. בתקופה האחרונה, מוגשות תביעות להכרה בהורות לא-ביולוגית לאחר פרידה של בני או בנות זוג לבתי המשפט לענייני משפחה, ואם ננסה רק לרגע לדמיין את התרחיש בו בית המשפט מקיים הליך של הוכחות כדי לקבוע האם אני הורה או לא – כולנו נבין שאנחנו ממש, אבל ממש לא רוצים להיות במקום הזה.
- ירושה – אז נכון, אפשר לערוך צוואה, אבל צריך לזכור שיש זכויות שהן לא חלק מהעיזבון (פיצויי פיטורין למשל), ושיש תרחישים שחוק הירושה נותן להם מענה אבל בצוואה לא בהכרח נחשוב עליהם (למשל מה קורה אם אחד היורשים הולך לעולמו ולא קבענו יורש במקום יורש?).
- ובשורה התחתונה הכי חשוב לזכור שהמציאות עולה על כל דמיון וגם אינספור מסמכים משפטיים לא יוכלו להסדיר את ההורות המשפטית באותו האופן המדויק שצו ההורות הפסיקתי מסדיר זאת: מה לגבי אזרחות שיכולה להינתן מכוח הורות? מה לגבי זכויות של סבים וסבתות לזמני שהות עם נכדיהם, וחשוב שתזכרו – אם ההורות לא הוסדרה, אז גם הסבתאות לא הוסדרה. ועוד ועוד מקרים שמלמדים פעם אחר פעם שאין תחליף אמיתי לצו הורות פסיקתי.
ולמה דווקא נובמבר 2021? כי בבע"מ 5544/18 קבע בית המשפט העליון שהורים שילדיהם כבר באו לאוויר העולם אך יספיקו להגיש בקשה לצו הורות פסיקתי בתוך 9 חודשים ממועד מתן פסק הדין יוכלו לזכות בהכרה רטרואקטיבית של צו ההורות הפסיקתי.